Assalamualaikum w.b.t.
Hari ini saya akan berkongsi cerita mengenai minum teh. Minum teh telah menjadi sebahagian amalan penting dalam hidup saya. Setiap pagi, saya memulakan hari saya dengan secawan teh. Aroma teh begitu memikat hati saya untuk dinikmati setiap kali sarapan pagi atau minum petang. Ini memberikan saya peluang untuk bersantai dan meluangkan masa bersama keluarga saya.
Terdapat pelbagai kafe menyediakan minum teh di kawasan bandar. Kebanyakan hotel juga menyediakan perkhidmatan minum petang. Hari ini, pengguna terbesar teh per kapita atau setiap pengguna ialah United Kingdom termasuk juga England, Scotland, Wales dan Ireland Utara. Oleh itu, teh memainkan peranan penting dalam budaya kontemporari pada masa kini.
Rakyat Malaysia amat gemar minum teh susu yang dipanggil Teh Tarik. Teh ini disediakan dalam bekas dan dicurahkan ke dalam bekas lain. Hal ini telah dilakukan untuk beberapa kali sehingga terbentuk buih yang banyak. Oleh hal yang demikian, teh tersebut dipanggil sebagai “tarik”.
Semakin tinggi “tarik”, semakin sedap rasa teh itu.
Minum Petang (Budaya Minum Teh di Barat)
Di United Kingdom, minum petang adalah acara sosial yang dipercayai bermula pada awal tahun 1800 oleh orang Duchess. Mereka mendapati bahawa terdapat jurang masa yang panjang antara makan tengah hari dan makan malam, yang membuatkan orang Duchess ini berasa lapar dan lemah. Kisahnya bermula begini, seorang Duchess meminta pembantunya menyediakan teh serta makanan ringan dan dibawanya ke dalam bilik. Tidak lama kemudian, dia meminta rakan-rakannya untuk menyertai beliau. Hal ini berkembang menjadi adat British di mana snek kecil dan teh dinikmati pada waktu petang.
Wanita yang mempunyai minum petang di pihak taman luar di England. Etika banyak atau tingkah laku yang betul, buku telah ditulis tentang cara yang sesuai untuk berkhidmat dan minum teh.
Teh Cina (Budaya Minum Teh di China)
Di China, teh yang telah direbus dengan air dalam periuk terbuka, kemudiannya dituangkan ke dalam cawan kecil yang tidak mempunyai pemegang (tangkai) untuk diminum. Di kebanyakan tempat lain juga, teh dianggap mulia dan tanda hospitaliti apabila menuangkan teh kepada orang lain seperti pengantin perempuan dan pengantin lelaki menuangkan teh untuk ibu bapa mereka, orang muda untuk orang tua dan sebagainya. Sehingga hari ini, ia terus menjadi adat sebagai tanda terima kasih.
Budaya minum Teh Cina
Rusia
Di Rusia, air panas disimpan dalam bekas besar yang dipanggil “samovar”. “Samovar” merupakan cerek logam yang besar, kebiasaanya diperbuat daripada tembaga atau loyang. Satu teko kecil terletak di atas samovar untuk memastikan ia sentiasa panas.
Rusia perak & enamel samovar dengan cawan dan dulang, lewat abad ke-19
Teh disediakan mengikut citarasa dengan merendamkannya dalam air panas. Bagi memaniskan teh mereka, orang Rusia meletakkan kiub gula di dalam mulut mereka atau mengacau sesudu atau dua jem rasberi ke dalam cawan mereka. Teh limau Rusia juga biasanya sangat manis dan mengandungi jus lemon yang dibuat daripada kepingan lemon pala atau jem lemon.
Teh dan Zen (Budaya Minum Teh di Jepun)
Pada awal tahun 1400, sami-sami Buddha mula menggabungkan unsur Zen ke dalam majlis teh, yang merupakan sebahagian penting dalam budaya Jepun. Zen adalah satu bentuk agama Buddha di mana penganutnya berusaha untuk hidup "dalam masa ini" dan untuk menghargai pelbagai perkara dalam kehidupan seharian. Pada zaman dahulu, di Jepun, upacara teh diadakan di dalam dewan besar. Perubahan masa telah menukarkan majlis teh kepada bilik-bilik kecil dan peralatan untuk menyediakan dan menghidangkan teh menjadi mudah supaya masyarakat sedar tentang sekitarnya dan tindakan mereka. Menjelang tahun 1500, majlis teh telah berkembang ke Sado atau Chado seperti yang diamalkan pada hari ini. Sado bermaksud "cara teh." Terdapat empat prinsip Jepun penting kehidupan yang peserta dapat alami dari majlis teh ini iaitu keharmonian, rasa hormat, kesucian dan ketenangan.
Upacara minum teh Jepun berlangsung sehingga empat jam. Setiap tindakan ketika majlis dirancang dengan teliti dan dijalankan. Upacara teh dijalankan di dalam sebuah bilik khas dipanggil bilik chashitsu. Tuan rumah majlis akan memukul gong yang dipanggil dora, untuk memberitahu tetamu bahawa ia adalah masa untuk masuk ke dalam bilik.
Upacara teh memerlukan alat yang sangat khusus, yang dipanggil Dogu. Furo adalah dapur mudah alih atau periuk api untuk mendidihkan air untuk minum teh. Chasen adalah buluh pukul untuk mengacau teh dan air. Fukusa adalah kain sutera yang digunakan untuk membersihkan bekas teh dan sudu. Matcha adalah teh Jepun serbuk hijau yang digunakan dalam upacara minum teh.
Dalam penyediaan teh Jepun, teh serbuk hijau digunakan dan dikenali sebagai matcha. Setiap hidangan diukur dengan sudu teh (chashaku), dipukul dengan buluh (chasen), dan diletakkan dalam mangkuk teh (stitch). Satu linen khas atau kain rami digunakan untuk mengelap mangkuk teh.
Dalam majlis teh ini, tuan rumah memakai pakaian tradisional Jepun iaitu kimono. Para tetamu boleh memakai kimono atau pakaian konservatif. Mereka menanggal kasut mereka sebelum masuk bilik teh. Lantai bilik teh dihampar dengan tikar jerami tenunan (tatami). Hiasan bilik teh atau chanoyu adalah ringkas. Tuan rumah sering menghias dengan bunga (chabana) yang dipetik segar dari taman berdekatan. Sebelum majlis bermula, para tetamu dihidangkan dengan hidangan lengkap atau beberapa gula-gula kecil. Setiap tetamu mempunyai kertas khas iaitu kaishi, digunakan untuk memakan gula-gula tersebut.
Dalam chanoyu, semua tetamu akan menghirup teh dari mangkuk teh yang sama. Bermula dengan tetamu kehormat, dan dihulurkan kepada tetamu yang seterusnya dengan memberi hormat tunduk dan beberapa perkataan. Penerima kemudiannya akan memutar mangkuk sebelum menghirup supaya tidak menghirup dari bahagian hadapan.
Setiap kali peralatan chanoyu dibersihkan, mengikut prosedur tradisional, peralatan ini disusun supaya dapat digunakan untuk majlis seterusnya. Tetamu kehormat meminta tuan rumah untuk membenarkan tetamu untuk memeriksa peralatan. Walaupun tetamu mengendalikan dan memeriksa peralatan, satu demi satu, mereka hanya bermeditasi dan merenung. Selepas tetamu meninggalkan chanoyu, tuan rumah akan memberi hormat dengan tunduk dari pintu sebagai isyarat berakhirnya majlis teh.
Masala Chai (Budaya Minum Teh di India)
Penyediaan teh India melibatkan pelbagai kombinasi rempah dan herba. Masala chai adalah teh yang popular di kalangan masyarakat India, mengandungi teh hitam dan pelbagai rempah antaranya buah pelaga, halia dan lada hitam. Walau bagaimanapun, terdapat juga kahwah, iaitu teh hijau bersama badam dan rempah yang berasal dari wilayah Kashmir. Noon chai juga berasal dari Kashmir, yang dihasilkan dengan gabungan buah pelaga, pistachio, secubit garam dan warna merah jambu yang dihasilkan dengan menambah baking soda. Mereka membuat teh dengan memasukkan semua bahan seperti susu, teh, gula dan dididihkan di dalam periuk yang sama.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan